Een dagje in de instapklas

Wat als morgen ook jouw kleine dreumes voor het eerst naar school gaat. Super spannend! Hier kan je zien hoe een dag bij de instappers of in de eerste kleuterklas er uit ziet.

 

 

Uur 

 
  8u25  

Je brengt je kleinste kleuter tot in de klas. Als je iets te vertellen hebt dat belangrijk is voor de juf, maakt ze graag tijd voor je. Daarna een kusje, even zwaaien en weg is mama en papa…

“Dag mama! Dag papa! Ik ga al wat ravotten in de verschillende speelhoeken”

  1
  9u00  
2  

We duikelen de zithoek in voor het onthaal en enkele activiteiten die we samen doen met de juf en al onze klasvriendjes. Jules speelt ook mee. Hij is onze beste vriend. 

“In de zithoek leer ik al mijn vriendjes en vriendinnetjes beter kennen. Is iedereen er vandaag? Mijn symbooltje hangt er al tussen!”

  9u45  

Tijd voor een fruitje. We smullen het samen met de juf aan onze tafels in de klas op. Fijn dat jullie het fruitje al geschild meegeven. Ondertussen is het hoog tijd voor een toiletbezoek. We oefenen samen en zo lukt het snel goed. 

“Juf, hoor eens, ik kan het al. Ik kan al op het potje!! Joepie!”

  3
  10u25  
4recht  

De voormiddagspeeltijd! Het is kei leuk om buiten te spelen. Toch wel spannend, die eerste keer zonder dat onze juf er bij is.

“Ik vind het super leuk op het speeltuig. Je kan er met de verrekijker tot in onze klas kijken.”

  10u35  

Als we terug in de klas zijn, mogen we weer spelen in de hoeken. In kleine groepjes experimenteren we met verf, kleefstof, kleurtjes, papier, schaartjes, … om zo onze eerste kunstwerkjes te maken. Tijdens het turnuurtje gaan we naar het speelzaaltje om te bewegen met de turnjuf of turnmeester.

“Hé, heb je mijn eerste kunstwerkje al gezien. Ik ben er apetrots op!”

  5
  11u40  
 

Net voor de middagpauze gaan we nog een keertje naar het toilet om kleine ongelukjes te voorkomen

  11u50  

Het is het middagpauze. De kleuters die in school blijven gaan naar de eetzaal om hun boterhammen op te eten en gaan daarna buiten spelen. De kindjes die naar huis gaan, worden afgehaald in de klas.

“Ik heb mijn grote broer gezien. Ik vond het leuk dat ik ook even met hem kon spelen.”

  IMG 9250 1 
  13u00  
6recht   Als de bel gaat, verzamelen we aan de foto van onze juf om samen naar ons klasje te stappen. Daar mogen we weer spelen, worden werkjes afgewerkt of nieuwe dingen gemaakt.
  14u00  

Net voor de namiddagspeeltijd eten we een koekje in de klas en gaan we nog een keer naar het toilet.

“Koeken met chocolade brengen we niet mee naar school mama, want anders worden onze truitjes te vies en moet je weer wassen! Het is ook niet zo gezond.”

  7
  14u15  
8   Tijdens de speeltijd zijn we buiten om te lopen, klimmen, fietsen of rustig met de juf of meester te wandelen.
  14u30  

Daarna ruimen we samen ons klasje op en volgt er nog een rustige klassikale activiteit voordat we naar huis gaan. 

“Ons juf vertelde een verhaaltje over Jules die in slaap gevallen was in de klas. Die Jules toch hé.” 

  9
  15u20  
10  

Moe van het spelen, kijken we uit tot mama of papa ons komt afhalen in ons klasje. 

“Papa het was super leuk op school, ik heb…” Zzzzz...Zzzz… Zzzz…

Zo verloopt een dagje in de instapklas. De kleuters krijgen de tijd om op eigen tempo te wennen aan de school, de klas, het speelgoed, de juf en de vriendjes.